Experimenteren met nieuwe technologieën in HUBlab

12-05-2017

Eddy de onderwijsrobot, Virtual reality-brillen met onderwijsapps, een ‘Prowise board’, pennen om producten in 3D te tekenen of een Makey Makey set. In het onlangs geopende HUBlab van de bibliotheek van Hogeschool Utrecht kunnen docenten en studenten experimenteren met allerlei nieuwe technologieën.

Nieuwe technologieën ontdekken en inzetten in de dagelijkse onderwijspraktijk: daar is HUBlab voor bedoeld.  Bianca Pannekoek, teamleider informatiespecialisten van de HU Bibliotheek: “We willen een laagdrempelige plek zijn, waar mensen de vrijheid voelen om dingen uit te proberen.” De bibliotheekmedewerkers die docenten en studenten helpen en adviseren, hebben een flinke kluif aan trainingen om wijs te worden in alle technische tools die HUBlab het laatste halfjaar heeft aangeschaft. Bianca, glimlachend: “Ja, dat is pittig, maar ook heel leuk.”

Voor alle HU’ers

Er zijn meer geavanceerde technische snufjes binnen de HU, maar die zijn vaak voor een selecte groep studenten en docenten beschikbaar. Ze zijn bijvoorbeeld aangeschaft aan de hand van een bepaald curriculum. HUBlab is er echter voor iedere HU’er.  Daardoor is de uitdaging om de komende tijd in kaart te brengen wie op welke manieren van deze technologieën kan profiteren in onderwijssituaties. Bianca Pannekoek: “Daarvoor hebben we de opleidingen natuurlijk nodig. We willen bijvoorbeeld pilots aangaan met docenten of groepen studenten om de meerwaarde van de producten in onderwijs samen te verkennen.” 

Breder aanbod creëren 

Op dit moment is een relatief groot deel van de collectie gericht op kinderen en daardoor meer gericht op de opleidingen Social Work, Pabo en Pedagogiek. Maar in de toekomst moet de collectie breder worden. “We willen de komende tijd meer met de instituten afstemmen over wat zij op dit terrein nodig hebben, zodat HUBlab haar keuzes weloverwogen en vanuit HU-breed belang kan maken.” 

Onderwijs vernieuwen

Hogeschool Utrecht wil studenten opleiden die kunnen bijdragen aan innovatie  van hun beroepspraktijk. Daarom wordt het onderwijs van de HU regelmatig vernieuwd, zodat het blijft aansluiten op de toekomst. HUblab kan – als laagdrempelige plek om te experimenteren met technologie – een belangrijke inspiratiebron zijn voor de innovatieve ideeën van docenten en studenten. 

Ondanks dat HUBlab tot september nog onder constructie is, is het iedere dinsdagmiddag en donderdag geopend.  Neem voor meer informatie contact op met HUBlab@hu.nlDeze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten