De Week van het Nachtkastje - "Ik wil iets betekenen voor mijn eiland"

27-11-2017

Tijdens de Week van het Nachtkastje ontwikkelden studenten van de minor Co-design van Hogeschool Utrecht idee├źn die maar op hun nachtkastjes bleven liggen. Zo maakte Zulayma Susebeek een prototype van een skateboard van afvalmateriaal: karton en plastic flessen.

“Ik wist meteen dat ik een vervoersmiddel wilde maken voor de mensen op het eiland waar ik vandaan kom. Op mijn eiland is enorm veel zwerfafval. En dat is funest voor de natuur.” Als Zulayma over Aruba spreekt, spreekt ze over ‘mijn eiland’. En straalt ze. “Op een eiland als de mijne pakken mensen eerder de fiets of een skateboard dan de auto. Daarom wilde ik een goedkope manier van transport ontwerpen, van zwerfafval. Zodat mensen anders naar afval gaan kijken.”

Bijna opgegeven

Zulayma, zelf “een skateboarder totdat ik wakeboarding ontdekte, en daar totaal voor viel” had vier dagen de tijd, een werkplaats en coaches om haar idee om te zetten naar een product. “De eerste twee dagen kwam ik maar niet verder.” Twee dagen was ze bezig met een materialenstudie: hoe kun je plastic zo verwarmen dat het goed om het karton zit? En hoe zorg je ervoor dat het skateboard niet te dik wordt, maar toch stevig? De helft van haar tijd was voorbij en ze zag ze dat andere studenten al flink op weg waren. “Toen wilde ik mijn idee aan de kant schuiven en een houten skateboard maken. Maar mijn coach zei: zou je dat wel doen? Je hebt zo’n sterk concept in handen.”

Laten zien hoe je hem maakt

Haar drive om iets te betekenen voor de natuur en mensen van haar eiland was toch groter dan de wens om na vier dagen een af product te presenteren. En daarom werkte ze door aan haar prototype. “Ik heb er vijf keer op gereden en toen brak hij, maar ik weet nu wel waar het zwakke punt zit.” Gaat ze het skateboard, zodra hij goed werkt, op de markt zetten? Zulayma: “Nee,  ik ga mensen laten zien hoe ze er een kunnen maken. Ik hoef er niks aan te verdienen. Ik wil er gewoon iets mee betekenen voor de natuur op mijn eiland.”

De Week van het Nachtkastje

De Week van het Nachtkastje is onderdeel van de minor Co-Design van Hogeschool Utrecht. Er deden 35 studenten mee, met de meest uiteenlopende projecten. Van een zelfontworpen horloge tot een skateboardhouder voor op de fiets. Van een studie naar zelf te maken kledingstoffen tot een versterker waarvoor geen elektriciteit nodig is. De Week van het Nachtkastje steunt de natuurlijke leerbehoefte en motivatie van studenten. Vanuit hun eigen motivatie kunnen studenten de meest optimale leerresultaten halen.


Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten