Het nieuwe beroepsonderwijs

Dossier: Talentontwikkeling via het (v)mbo
Laatst bijgewerkt op: 22-05-2014

Twee voorbeelden van het nieuwe beroepsonderwijs: de Waterfabriek (een leerwerkfabriek) en hybride leeromgevingen.

De Waterfabriek

De Waterfabriek is een echte fabriek en leeromgeving ineen. In deze omgeving komen leerlingen voortdurend in aanraking met allerlei facetten van bedrijfsvoering. Dit zijn dé momenten waarop praktijk en theorie elkaar ontmoeten, op de werkvloer van de Waterfabriek en in de instructieruimtes er omheen. Praktijk leidt naar theorie. Een omgekeerde leerweg dus. De Waterfabriek brengt beroepsonderwijs en bedrijfsleven nog dichter bij elkaar. Leren wordt uitdagend en spannend en wordt gedaan vanuit de werkvloer van de beroepspraktijk.

Werkmeesters en leermeesters
Bedrijven leveren werkmeesters van de Waterfabriek, deze kennen de werkprocessen. De school levert leermeesters, zij gaan op zoek naar de theoretische onderbouwing die nodig is voor het werk en het behalen van het diploma. Studenten leren van elkaar, mbo’ers, hbo-studenten en vmbo’ers werken actief samen. Zij kunnen zich bekwamen in technische vakken zoals procesoperator, maar er zijn ook opleidingen voor marketing- en sales-medewerkers op hoog niveau.

De Waterfabriek

De omgekeerde leerweg

De kern van de Waterfabriek is het didactisch concept van De omgekeerde leerweg, de werkomgeving als uitgangspunt, het leren is de focus. Een integratie van leren en werken in een levensechte werkomgeving, waarbij het leren uit het werk wordt gehaald. Een lerende ontwikkelt zich van handen via hart naar hoofd. Wat is er mooier dan direct de praktijk aan de theorie te kunnen koppelen?

De hybride leeromgeving

Een hybride leeromgeving brengt school en beroepspraktijk samen. Er komt een bedrijf in de school, of de school wordt fysiek in het bedrijf gehuisvest. Een andere mogelijkheid is dat het bedrijf en de school een leerplaats inrichten. Hierdoor kunnen leerlingen theorie en praktijk op een geïntegreerde manier aangeboden krijgen.

Meer over Het nieuwe beroepsonderwijs

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten