Talentontwikkeling via het (v)mbo


Bij gesprekken over het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, het (v)mbo, gaat het vaak over het imago. Verschillende landelijk projecten proberen dit imago te verbeteren. Ook Hogeschool Utrecht (HU) draagt haar steentje bij. Daarbij is talentontwikkeling een stimulerende invalshoek.

 

Hogeschool Utrecht vindt dat talenten in het (v)mbo optimaal dienen te worden ondersteund door goed onderwijs en begeleiding. Dit onderwijs bestaat uit contextrijke lessen, gericht op de beroepspraktijk. Het is afgestemd op de diverse groep leerlingen in het (v)mbo. Hiervoor zijn hooggekwalificeerde docenten nodig. Immers, onderwijs staat of valt bij de kwaliteit van de docent. Een belangrijke focus van de HU is dan ook: het opleiden en professionaliseren van bekwame docenten voor het (v)mbo. Laat je op deze site informeren en inspireren.

In dit dossier

 • Beroepsprofiel docent mbo

  Het bedrijfsleven is verantwoordelijk voor de beroepsprofielen waarvoor studenten in het mbo worden opgeleid. Bovendien wordt een belangrijk deel van het mbo-onderwijs in de bedrijven uitgevoerd. Gevolg: de onderwijsuitvoering vaart een significant andere koers in het mbo dan in het vo. Lerarenopleidingen zijn daar echter niet op aangepast.
 • Het verband tussen schoolvak en opleiden voor een beroep

  Leren gaat makkelijker als je begrijpt waarom je iets moet weten, dat geldt zeker voor leerlingen in het beroepsonderwijs. Een goede docent laat zijn leerlingen daarom het verband zien tussen de vakken op school en hun toekomstige beroep.
 • Het professionaliseren van docenten beroepsonderwijs

  Utrechtse vmbo-docenten werken hard aan hun professionalisering. Met het project de Utrechtse Meester-Docent (UMD) worden docenten van alle vmbo-scholen in de stad Utrecht opgeleid tot topdocenten.
  Professional in Beeld (PiB) was een innovatiearrangement rond vakmanschap van de (v)mbo docent.
 • Het nieuwe beroepsonderwijs

  Twee voorbeelden van het nieuwe beroepsonderwijs: de Waterfabriek (een leerwerkfabriek) en hybride leeromgevingen.
 • Loopbaanoriëntatie en Begeleiding (LOB)

  LOB helpt leerlingen een gefundeerd en succesvolle studiekeuze te maken en vermindert tegelijkertijd de uitval. Op deze dossierpagina geeft Hogeschool Utrecht u tips & tricks.
 • Uitblinkers

  Studenten en leraren die het beste uit zichzelf halen. Uitblinkers hebben iets bijzonders. Het zijn mensen die zich weten te onderscheiden. Wij zetten ze hier in de spotlights.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

Sluiten